Luizen gesignaleerd

Beste ouders

De voorbije dagen zijn in onze school weer hoofdluizen gesignaleerd. Dat luizen onschuldig

zijn, belet niet dat ze uiterst vervelend en vooral heel besmettelijk zijn, zeker onder kinderen.

Daarom kunnen we maar beter op onze hoede zijn, zonder paniek maar met de juiste aanpak.

Wil u a.u.b. ook zo vlug mogelijk de school verwittigen, zodat we de behandeling goed kunnen

mee opvolgen.

Controleer grondig het hoofdje van uw kind. Eventuele luizen zijn soms moeilijk te zien want

ze kruipen snel rond. De neten vastgeklit aan de haren, kan je echter gemakkelijk waarnemen.

Hardnekkige, irritante jeuk kan ook een aanwijzing zijn voor de aanwezigheid van hoofdluizen.

Ook in de klas zullen we de hoofdjes nakijken

Indien u luizen of neten aantreft, is behandelen absoluut noodzakelijk. Uw apotheek zal u een

aangepast product voorstellen; Lees steeds eerst goed de gebruiksaanwijzing van de producten.

Indien er na de behandeling nog neten te vinden zijn, moet de behandeling herhaald worden tot

alle neten verdwenen zijn. Uit deze neten komen immers weer nieuwe luizen te voorschijn.

Heel doeltreffend is ook de natkammethode. Je smeert de haren in met conditioner (haarbalsem,

crèmespoeling) en kamt dan het haar uit lok per lok, met het hoofd naar voor. Je kamt vanaf

de hoofdhuid naar beneden. Deze behandeling moet dagelijks (1 à 2 keer) herhaald worden.

Was ook kleren, jasjes, sjaaltjes en beddengoed en maak zetels, kussens, enz. goed schoon met

de stofzuiger. Reinig alle kammen en borstels met kokend water.

Controleer ook het hoofdhaar van alle gezinsleden.

Op voorhand behandelen heeft echter geen zin.

Mogen we ook vragen om uw kind niet mee te laten zwemmen zolang het in behandeling is.

Vooral bij het uitkleden (ook bij de turnles) kan de besmetting zeer gemakkelijk doorgegeven worden.

We vragen de medewerking van alle ouders om dit probleem zo vlug mogelijk op te lossen.

Met vriendelijke groeten

C. Lambrechts